Omschrijving

Op een prachtige locatie aan de rand van Beekbergen, verscholen in het groen, is deze karaktervolle monumentale villa “Rauwenhul” gelegen. Dit unieke landhuis is begin 20e eeuw gebouwd in jugendstil stijl, tegelijkertijd met de vrijstaande oranjerie, die qua detaillering is afgeleid van de villa. Het wit gepleisterde landhuis is ontworpen door Maarten van Harte voor August Jongeboer en zijn vrouw Johanna Steenkuyl. Het landhuis beschikt over authentieke details waaronder prachtige raampartijen, stijlvolle ornamentenplafonds, glas in lood ramen en een kamer-en-suite. De villa heeft twee verdiepingen met een plat dak dat is bekroond met balustrades. De uitbouw aan de voorzijde was tot 1928 in gebruik als veranda, maar is door de toenmalige eigenaren dicht gebouwd en in gebruik genomen als eetkamer. De villa wordt omringd door een riante riet gedekte garage en de oranjerie welke thans in gebruik is als kantoor-/praktijkruimte. In 1982 is het object aan de achterzijde uitgebreid met een extra vleugel. Tot 1957 is de villa bewoond geweest, daarna is het in gebruik genomen door een zorginstelling. Een leuk stukje geschiedenis: in 1948 is Koningin Wilhelmina afgetreden als koningin. De viering heeft plaatsgevonden op Rauwenhul. 

Indeling:
Overdekt entree met toegang tot de vestibule en doorloop naar de bijkeuken. Binnenkomst in een riante hal met trappenhuis en toegang tot alle vertrekken. Sfeervolle kamer-en-suite, gescheiden middels schuifdeuren en met vaste kasten. Het middelste vertrek is uitgebouwd met een serre waardoor een gezellige eetkamer is ontstaan. Tevens bevindt zich op de begane grond een ruimte voor de keuken, twee toiletgroepen en een technische ruimte met opstelling C.V. ketel, meterkast, wastafel, een voormalige doucheruimte en vaste kasten. 
Via de centrale hal is de aanbouw bereikbaar. Hier zijn 5 kantoorruimtes aanwezig, een archiefruimte en een werkkast. De aanbouw is via een eigen entree te bereiken. 

Verdieping:
Overloop, 6 slaapkamers waarvan één met toegang tot het balkon, toilet met fonteintje en een kamer met toegang tot het dakterras. 

Oranjerie: 
Hal met toilet met fonteintje, twee ruimtes waarvan één met keukenblok en de ander met eigen meterkast en opstelling C.V. ketel. 

Garage:
Ruime garage met openslaande deuren aan beide kanten, een toilet, verwarming via C.V.-ketel en bergzolder. 

Info:
- In 2014 is de villa gerestaureerd. De zinken afdekkers zijn gemonteerd, de stalen hekwerken op het dak zijn geschaafd en geschilderd, de gevels zijn gereinigd en gesausd, de gevelkozijnen zijn geschilderd en de gevelluiken zijn gangbaar gemaakt en geschilderd.
- “Rauwenhul” betreft een gemeentelijk monument. De volgende onderdelen zijn beschermd: het landhuis, de voormalige oranjerie met put, de landbouwschuur, de stobbenhut en de omringede aanleg met bomenlanen, gazons, boom- en rododendrongroepen en het muurtje aan de Loensenseweg. Het geheel heeft een hoge cultuurhistorische waarde; 

Aanvaarding in overleg
Vraagprijs € 1.395.000,- k.k.

Kenmerken