Nationale Hypotheek Garantie 2023

Veel mensen sluiten een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een NHG beperkt de financiële risico’s van een eigen koopwoning zowel voor eigenaar als voor geldverstrekker.

 

Omdat de geldverstrekker door een NHG minder risico loopt, is de rente vaak iets lager dan bij een lening zonder NHG. Ook voor verbetering en onderhoud van de woning kan een lening met hypotheekgarantie worden verstrekt. De koopprijs van de woning moet dan wel onder de NHG-grens liggen. De NHG wordt verleend door Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

In 2023 gaat de grens voor een NHG-hypotheek omhoog naar € 405.000. In 2022 was de grens € 355.000. De premie blijft 0,6%.

Zowel het eenmalige bedrag dat iemand voor een hypotheek met NHG betaalt, als de NHG-kostengrens wordt jaarlijks opnieuw bepaald. De NHG-kostengrens gaat in een periode van stijgende woningprijzen minder hard omhoog en in een periode van dalende woningprijzen minder hard omlaag.

Voor 2023 geldt een grens van € 405.000 euro. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de grens € 429.300.

Onder energiebesparende voorzieningen wordt verstaan: een HR ketel, spouwmuur-, dak-, leiding- vloerisolatie, HR++ beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, een zonneboiler, zonnecellen of een combinatie hiervan.

Je betaalt voor een hypotheek met NHG eenmalig een NHG-premie, de zogenaamde borgtochtprovisie. Deze borgtochtprovisie betaal je via de geldverstrekker aan NHG zodra de hypotheek wordt afgesloten. De borgtochtprovisie bedraagt 0,6 % over de hoogte van de hypotheek.

Kijk voor meer informatie op de website van de NHG

Bron: www.nvm.nl
Driessen Woningmakelaars